Türkiye yeni uydular kurarak uzay programını hızlandırıyor

Türkiye’nin Ulusal Uzay Programı’nın duyurulmasıyla, çeşitli amaçlarla uyduların oluşturulmasına yönelik programların uygulanması hızlandı.

Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 1A 24 Ocak 1994’te fırlatıldı, ancak itici roket arızası nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düştü.

Olay, Ankara’nın konumunu hiçbir şekilde etkilemedi ve ülke uydu teknolojisine yatırım yapmaya devam etti. Aynı yılın 10 Ağustos günü yeni bir telekomünikasyon uydusu olan TÜRKSAT 1B yörüngeye fırlatıldı.

8 Ocak 2021 itibarıyla Dünya yörüngesindeki aktif Türk uydusu sayısı yediye ulaştı ve bu, beşinci nesil telekomünikasyon uydusu TÜRKSAT 5A’nın başarılı bir şekilde fırlatılmasıyla mümkün hale geldi.

Airbus ve D&S uzmanları tarafından Türkiye’nin ihtiyaçları için oluşturulan jeostasyonel haberleşme uydusunun fırlatılması Florida’da Cape Canaveral’daki kozmodromdan gerçekleştirildi. TÜRKSAT 5A, bu yılın ikinci yarısında faaliyete geçecek.

TÜRKSAT 5B haberleşme uydusunun da 2021’in son çeyreğinde fırlatılması bekleniyor.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü veya kısaca TÜBİTAK UZAY öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği ile ilk yerli üretilen telekomünikasyon uydusu TÜRKSAT 6A projesinin çalışmaları devam ediyor. Bu uydunun 2022’de yörüngeye fırlatılması planlanıyor.

Türkiye, TÜRKSAT uyduları ile iletişim alanında Endonezya dahil olmak üzere, Rusya ve Çin hariç olmak üzere Avrupa, Afrika ve Asya’nın batı ve güney kesimlerini kapsayacak.

AA